Αντικείμενο Έργου
Αντικείμενο του έργου ALL4WASTE είναι η ανάπτυξη ενός φυσικού χώρου και συνδεδεμένων με αυτόν δομών υποστήριξης, που θα διευκολύνει την υλοποίηση έργων έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης κάθε πιθανώς ενδιαφερόμενης εταιρείας (ή και φορέα έρευνας) που δραστηριοποιείται στη διαχείριση, αξιοποίηση και επεξεργασία στερεών υπολειμμάτων και αποβλήτων, ειδικά δε εάν αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας. Η διευκόλυνση αυτή θα επιτευχθεί μέσα από την άρση εμποδίων όπως, η προσβασιμότητα σε διαφορετικά υπολείμματα, ο αδειοδοτημένος χώρος υλοποίησης πειραμάτων και δοκιμών, αλλά και με σημαντικά χαμηλότερο κόστος υλοποίησης, καθώς επιμερίζονται τα επενδυτικά και λειτουργικά κόστη, όπως απόκτησης και χρήσης υψηλών αποδόσεων αναλυτικός εξοπλισμός, εκπαιδευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, πρότυπες δομές επεξεργασίας κοκ.
Ουσιαστικά, πρόκειται για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης πλατφόρμας υποστήριξης δράσεων έρευνας και καινοτομίας στη διαχείριση των στερεών υπολειμμάτων και αποβλήτων, σε πλήρη αντιστοιχία με τις πλατφόρμες που προσφέρονται για επιχειρηματικές και ερευνητικές δράσεις, στον τομέα της πληροφορικής (Information Technology) ή στα βιοτεχνικά πάρκα. Δηλαδή, η δημιουργία ενός συγκροτήματος δομών, που διευκολύνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς το κόστος πρόσβασης και χρήσης θα διατηρηθεί στο ελάχιστο δυνατό μέσα από την κατανομή της δαπάνης ανάπτυξης και λειτουργίας του χώρου αυτού, σε όλους τους χρήστες. Αντίστοιχη μείωση θα υπάρχει και στον χρόνο αντιμετώπισης γραφειοκρατικών εμποδίων, όπως η αδειοδότηση δομών, αλλά και λειτουργικών δυσκολιών, όπως η εύρεση και μεταφορά υπολειμμάτων. Ο συνδυασμός της μείωσης κόστους, γραφειοκρατίας και επικοινωνίας με παραγωγούς υπολειμμάτων, θα οδηγήσει και σε μείωση του τελικού κόστους ανάπτυξης νέων διεργασιών και προϊόντων, γεγονός που θα αποτελέσει και το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του All4Waste.
Συμπερασματικά, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν χώρο, ο οποίος θα είναι αδιοδοτημένος να δέχεται ποσότητες διαφορετικών υπολειμμάτων και αποβλήτων, διαθέτοντας παράλληλα και κατάλληλο σύστημα τελικής διαχείρισης. Εκεί, θα μπορεί να στήσει τις δικές του ερευνητικές μονάδες, αξιοποιώντας παροχές νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών (με υψηλές ταχύτητες), αλλά και πρόσβαση (εφόσον το επιθυμεί) σε πιο ρεαλιστικές συνθήκες πεδίου (πχ δίκτυα μεταφοράς δεδομένων Lowral). Επίσης, εάν το επιθυμεί, θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε μονάδες όλων των διαστάσεων (πειραματικές / bench size, πιλοτικές, επιδεικτικές) όλων των βασικών τεχνολογιών επεξεργασίας όπως, κομποστοποίηση, αναερόβια χώνευση, ηλιακή ξήρανση, βιομετατροπή (σε βιο-αντιδραστήρες διαφοροποιούμενων συνθηκών λειτουργίας) και αεριοποίηση. Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα, είτε να χρησιμοποιήσει (με χρονοχρέωση) αναλυτικό εξοπλισμό υψηλής ακριβείας (με κατάλληλη τεχνική επίβλεψη), είτε να αναθέσει το σύνολο των αναλύσεων σε εξιδεικευμένο και έμπειρο προσωπικό. Τέλος, όλα αυτά θα υλοποιούνται σε ένα πλαίσιο ισχυρών νομικών δεσμεύσεων περί δικαιωμάτων πνευματικής περιουσίας και φυσικά εμπιστευτικότητας αποτελεσμάτων και εργασιών.