Κομποστοποίηση
Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική αερόβια βιολογική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την αποδόμηση της οργανικής ύλης, κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας, οξυγόνου και θρεπτικών. Πρόκειται δηλαδή, για τη βιολογική μετατροπή των οργανικών υπολειμμάτων και αποβλήτων, σε προϊόντα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση του εδάφους, προσφέροντας θρεπτικά συστατικά. Η παρέμβαση του άνθρωπου έχει εντατικοποιήσει και μεγιστοποιήσει την απόδοση αυτής της φυσικής διαδικασίας, η οποία είναι μικροβιακή, αερόβια και θερμόφιλη (Μανιός, 2009).
Η παρουσία επαρκούς ποσότητας οξυγόνου και υγρασίας είναι αναγκαία για τη γρήγορη, αποτελεσματική και χωρίς προβλήματα αποδόμηση της οργανικής ουσίας μέσω των αερόβιων (κυρίως) μικροοργανισμών.
Αποτέλεσμα της μικροβιακής αποδόμησης είναι η παραγωγή ενέργειας, η οποία οδηγεί στην αύξηση της θερμοκρασίας των υλικών που αποδομούνται. Ουσιαστικά, κατά την κομποστοποίηση, πολύπλοκα οργανικά μόρια διασπώνται κάτω από τη δράση των μικροοργανισμών σε απλούστερες οργανικές ενώσεις ή και ανόργανα στοιχεία με την ταυτόχρονη απελευθέρωση θερμικής ενέργειας, υδρατμών, CO2 και ενέργειας.
Ένα ενδεικτικό ισοζύγιο μάζας κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης φαίνεται στο ακόλουθο Σχήμα.
Η κομποστοποίηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ελεγχόμενο αερισμό, είτε μέσα σε κλειστούς χώρους – αντιδραστήρες (τύπου γκαράζ), είτε σε ανοιχτά σειράδια.
Η κομποστοποίηση εφαρμόζεται στην επεξεργασία:
-
- Οργανικού/βιοαποδομήσιμου κλάσματος αστικών στερεών αποβλήτων
- Οργανικών αποβλήτων μετά από διαλογή στη πηγή
- Αποβλήτων κήπων
- Αποβλήτων εμπορικών, αγροτικών και άλλων δραστηριοτήτων
Βιολογικής ιλύος από αστικά υγρά απόβλητα